Søg:

04. september, 2008

Styrkeforholdene ændrer sig i dansk erhvervsliv

Kerneområderne inden for dansk erhvervsliv ændrer sig markant i disse år. Energi og miljø-sektoren er i kraftig vækst, men også transportsektoren har god vind i sejlene. Overordnet tegner kortlægningen af de danske styrkepositioner siden årtusindeskiftet et klart billede af et land præget af fremgang og forandring.

Energi- og miljøsektoren i Danmark er i en rivende økonomisk udvikling. Fra 1999 til 2006 er omsætningen steget med over 100 procent, og eksporten er steget til mere end det tredobbelte.

- Virksomhederne inden for energi og miljø har taget den vækstmæssige førertrøje i forhold til de øvrige traditionelle styrkepositioner inden for dansk erhvervsliv, forklarer Kent Nielsen, direktør i eStatistik.

 Det er dog primært de store internationalt orienterede energi- og miljøvirksomheder, der trækker fremgangen. Den markante vækst skal ses i lyset af, at antallet af virksomheder er dalet med 13 procent på syv år. Det viser nye beregninger foretaget af eStatistik på baggrund af data fra Danmarks Statistik.

 

Transport i topfart
En anden dansk branche i kraftig vækst er transportbranchen, der har øget omsætningen med 63 procent i årene fra 1999 til 2006. Transportsektoren står for den allerstørste andel af Danmarks eksportindtægter; Nemlig cirka 200 milliarder kroner om året. Det svarer til mere end en fordobling siden 1999.

 

Erhvervsministeriet kortlagde i 1993 ni såkaldte ressourceområder, hvor Danmark traditionelt har stået stærkt. Områderne består af en række sammenhængende brancher i dansk erhvervsliv og dækker 85 procent af den samlede omsætning i den private sektor i Danmark og næsten 90 procent af den samlede danske eksport.

 

eStatistik har på baggrund af specialkørsler fra Danmarks Statistik kortlagt udviklingen i disse danske ressourceområder fra 1999-2006. Resultaterne giver et nyt overblik over udviklingen i dansk erhvervsliv generelt og et billede af udviklingen inden for de enkelte områder.

 

De gamle erhverv mister job
- Tallene viser, at både antallet af virksomheder og beskæftigelsen er faldende indenfor de mere traditionelle danske brancher som fødevarer, møbler, tøj og transport, siger Kent Nielsen.

 

I 1999 var fødevareområdet Danmarks absolut mest betydningsfulde ressourceområde målt på både antal virksomheder, omsætning og eksport. I dag er fødevareerhvervene klart distanceret antalsmæssigt af virksomheder inden for området byggeri og bolig, der samtidig har udviklet sig til at være det mest omsætningstunge ressourceområde. På eksportsiden har fødevarerne i mange år ligget næst efter transporterhvervene, men her er energi og miljø med stor hast på vej til at indtage andenpladsen.

 

Kent Nielsen, direktør i eStatistik påpeger, at der derimod er både jobvækst og vækst i antallet af virksomheder inden for medicinal- og sundhedssektoren, turisme og ikke mindst i kategorien øvrige erhverv. Væksten i øvrige erhverv findes i høj grad inden for videnserviceområdet, hvor mange nye virksomheder pibler frem.

 

Et land i vækst og forandring
Overordnet tegner den statistiske kortlægning et klart billede af et land præget af fremgang, forandring og afslører store regionale forskelle i erhvervenes udvikling. Selvom der ikke har været voldsom vækst i antallet af hverken firmaer eller stillinger, er den samlede omsætning alligevel i steget med 47 procent fra år 1999 til 2006. De danske virksomheder har også fået god gang i salget til udlandet. Samlet set er eksporten således steget med hele 67 procent over den syvårige periode.

 

Tabel 1: Vækst i nøgletal opgjort efter ressourceområde, 1999-2006

 

Antal firmaer

Fuldtidsansatte

Omsætning

Eksport

Alle erhverv

5 %

4 %

47 %

67 %

Fødevarer

-20 %

-13 %

19 %

26 %

Møbler & Beklædning

-2%

-5%

32 %

29 %

Turisme

-1%

13 %

22 %

i.b.

Bygge & Bolig

20 %

10 %

49 %

47 %

IT & Kommunikation

13 %

-3%

33 %

33 %

Transport

-5%

-1%

63 %

111 %

Energi & Miljø

-13 %

11 %

116 %

227 %

Medico & Sundhed

25 %

14 %

66 %

48 %

Øvrige erhverv

21 %

20 %

63 %

64 %

Kilde: eStatistik beregninger baseret på specialkørsler fra Danmarks Statistik.

 

Kontakt eStatistik for yderligere information om væksten inden for de enkelte ressourceområder inden for de enkelte regioner og kommuner.

Dansk jobrekord med ”aber dabei”

17. november, 2023

Dansk jobrekord med ”aber dabei”

TEMA om it-sektoren: Beskæftigelsen sætter rekord!

29. juni, 2023

TEMA om it-sektoren: Beskæftigelsen sætter rekord!

TEMA om it-sektoren: It-arbejdsmarked og uddannelsesniveau - meget mere end techvirksomheder

29. juni, 2023

TEMA om it-sektoren: It-arbejdsmarked og uddannelsesniveau - meget mere end techvirksomheder

TEMA om it-sektoren: Virksomheder og iværksætteri

29. juni, 2023

TEMA om it-sektoren: Virksomheder og iværksætteri

TEMA om it-sektoren: Økonomisk udvikling

29. juni, 2023

TEMA om it-sektoren: Økonomisk udvikling